EMAG

Coface: In 2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel Mondial, din care 90% sub forma de ciocolata. Productia mondiala de boabe de cacao ar urma sa scada cu 11% in acest an. Preturile raman de trei ori mai mari decat acum un an

publicat 2024-05-30 20:15:10 (Money.ro)

Coface: In 2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel Mondial, din care 90% sub forma de ciocolata. Productia mondiala de boabe de cacao ar urma sa scada cu 11% in acest an. Preturile raman de trei ori mai mari decat acum un an Europa este principalul consumator de ciocolata din lume, reprezentand aproape 50% din cerere.In timp ce cererea mondiala va ajunge la 4,8 milioane de tone in acest an, este putin probabil ca oferta sa depaseasca 4,5 milioane de tone."Dupa ce a atins un nivel record in aprilie (10.000 USD/tona) departe de pragurile din 2009 si 2011 (3.700 dolari/t), pretul boabelor de cacao a scazut din nou la 7.000 dolari/t dupa incheierea sarbatorilor de Paste. Cu toate acestea, preturile raman de 3 ori mai mari decat acum un an, si se preconizeaza ca se vor pastra asa. Cresterea, care poate fi explicata partial de speculatiile de pe piete, reflecta, de asemenea, un deficit de oferta, ceea ce este problematic pe termen mediu", arata studiul Coface.Numarul mic de tari producatoare face ca oferta sa fie foarte vulnerabila.    Patru tari produc 75% din productia mondiala de boabe de cacao, din care peste 60% se afla in Africa de Vest, ceea ce o face vulnerabila la socurile economice si meteorologice."Productia mondiala de boabe de cacao ar urma sa scada cu 11% in 2024. Exista mai multi factori care determina acest lucru. Fenomene meteorologice (in special El Niño), cultivarea pe scara larga a boabelor de cacao la soare (o sursa de defrisare) si frecventa crescuta a recoltelor au favorizat dezvoltarea parazitilor si a bolilor, necesitand tratamente chimice care afecteaza solul. Imbatranirea plantatiilor si neinnoirea partiala a acestora (legate de scaderea veniturilor producatorilor) au avut, de asemenea, un impact asupra productiei, recoltele de cacao incepand sa scada dupa 15 ani", spun autorii studiului.Patru companii detin singure aproape doua treimi din capacitatea mondiala de macinare, iar zece companii, toate din economii avansate, detin peste 40% din piata de dulciuri cu amanuntul. Aceasta hiper-concentratie face practic imposibila aparitia unor noi producatori credibili, avand in vedere costurile mari de intrare necesare pentru a dezvolta o infrastructura suficient de mare de macinare si prelucrare.In ultimii 40 de ani, cererea pe acest segment s-a triplat, in principal in Europa si America de Nord. In 2023/2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel mondial (90% sub forma de ciocolata).Cu 9 tari in top 10, Europa este principalul consumator de ciocolata din lume, reprezentand aproape 50% din cerere.In absenta oricaror semne de corectie, este probabil ca preturile boabelor de cacao sa ramana foarte ridicate pe termen mediu. In timp ce cererea mondiala va ajunge la 4,8 milioane de tone in acest an, este putin probabil ca oferta sa depaseasca 4,5 milioane de tone, in mare parte pentru ca principalele doua tari producatoare de cacao - Coasta de Fildes si Ghana (3,3 milioane de tone de boabe de cacao in 2022, adica 58% din productia mondiala) - nu reusesc sa isi mareasca semnificativ nivelul de productie.Ciclul de viata al unei plantatii de cacao este de 25 pana la 30 de ani. Culturile ajung la productivitatea maxima dupa 5 ani, apoi incep sa scada dupa 15 ani, scazand sub pragul de rentabilitate in ultimii 10 pana la 15 ani.In acest moment, fermierii au mai multe optiuni: sa continue cu un venit mult mai mic; sa reinnoiasca plantatiile (si, prin urmare, sa ramana fara recolta pentru urmatorii 5 ani); sa cultive noi terenuri si/sau sa transforme aceste culturi in plantatii de palmieri sau arbori de cauciuc.Relocalizarea culturilor de cacao duce de facto la curatarea (si, prin urmare, la despadurirea) unor zone virgine pentru a beneficia de "chiria forestiera" in vederea finantarii industriei. In ciuda normelor tot mai stricte de protejare a padurilor, cresterea nevoilor de productie va conduce probabil la o extindere a terenurilor cultivate si, prin urmare, la o crestere a defrisarilor, un proces exacerbat de dificultatea de a urmari produsele de cacao dincolo de etapa de macinare, mai arata Coface.  Articolul Coface: In 2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel Mondial, din care 90% sub forma de ciocolata. Productia mondiala de boabe de cacao ar urma sa scada cu 11% in acest an. Preturile raman de trei ori mai mari decat acum un an apare prima data in Money.ro.

Alte stiri de la Money.ro:

Slube Tiny House - Cea mai mica locuinta de inchiriat din Germania, pe Airbnb
Rusia este gata sa ia in considerare orice initiativa "realista" de pace
Noul tren electric, inaugurat ieri, s-a stricat astazi
Donald Trump. Cronologia evenimentelor pana la preluarea functiei pe 20 ianuarie
Rusia: Noua baza americana din Polonia creste pericolul nuclear general
Ungaria va instala un sistem de aparare antiaeriana langa granita cu Ucraina
Piata criptomonedelor, crestere spectaculoasa sub "efectul Trump". Cat ajuns sa coste Bitcoin
Federatia Patronala Petrol si Gaze a devenit Federatia Patronala a Energiei. "Romania este capabila sa-si produca energia acasa"
Iron Mike Tyson. Boxand cu umbra
Elisabeta Lipa si veniturile colosale pe care le primeste de la Stat! 108.000 de euro pe an din 6 surse publice
Prima dezlegare la peste din postul Craciunului. Cat costa un kilogram de crap sau pastrav
AMENDA colosala in UE de 21 de milioane de euro: a trecut granita cu titluri istorice emise de Regele Mihai, nedeclarate
Comisarul Roxana Minzatu, validat de Parlamentul European. Ciolacu: "Unii au incercat sa blocheze aceasta candidatura"
Niko Becker - actor | Ed.10 | VIDEO
Moldova primeste sprijin din partea Marii Britanii si Romaniei



© Copyright 2000-2024 iStorm. Toate drepturile rezervate.